Nu vill jag visa dig något riktigt snabbt och lätt som man kan göra om man har lite smördeg i frysen. Två olika sorter men båda börjar på samma sätt.
Ta ut smördegsplattorna och låt dem tina i 15 -20 min. Jag vill tillägga att jag tycker allra bäst om de som man köper så här som lite tjockare rektanglar. Det finns ju smördeg på rulle också men den är oftast tunnare och fungerar inte lika bra för det här lilla projektet. Sätt på ugnen på 200 grader.
Här kommer den absolut lättaste varianten:
1.. Kavla ut smördegsplattorna lite åt varje håll. (ca en cm på bredden och samma på längden) Använd lite mjöl om det klibbar.
2. Dela smördegsplattorna i fyra delar. Skär så att det blir som en ”kam” såsom bilden visar. Vrid kammen så att det blir som en båge, Annars kommer den att bli som en enda rektangel och flyta ihop i ugnen,
3. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker eller hackade nötter.
4. Sätt in dina smördegskammar i nedre delen av ugnen i 200 gr ugn i ca 5 – 810 min. Ta ut dem när de blivit gyllenbruna.
De här smördegskammarna är godast att äta direkt. Sätt på kaffe eller thé under tiden de är i ugnen. Njut av ett gott fika med nybakade små bakverk.
Nu till den andra varianten:.
Smördegsstjärnor
1..Kavla ut smördegsplattorna lite åt varje håll. (ca en cm på bredden och samma på längden). Använd lite mjöl om det klibbar.
2 Börja med att kavla ut smördegen ca 1 cm större på bredden och 1 cm på längden.
3. Skär ett streck från hörnen och in mot mitten men inte ända in.
4.Pensla alla hörnen med ett uppvispat ägg.
5. Följ bilderna och börja med att vika en av snibbarna ner mot mitten. Följ efter med resterande tre.
6. Vispa ett ägg så att vitan och gulan blandas. Pensla på alla smördegs-stjärnorna.
7. Grädda i 200 gr ugn, i den nedre delen av ugnen ca 5 – 10 min tills de fått fin gyllenbrun färg.
Låt fantasin flöda och dekorera dina fina bakverk precis som du vill. Det räcker med att sikta
över lite florsocker.
En klick vaniljkräm eller sylt, vaniljkräm och ett hallon eller några blåbär är både gott och fint.
De här bakverken är godast att äta kort tid efter att du bakat dem.
Ha ett riktigt gott fika!
Lycka till!