Flätade hjärtan i granen är minnen jag bär med mig både från när jag var liten men också från när mina barn var små. Smällkarameller och flätade hjärtan var något som ofta ingick i vårt julpyssel.
För några år sedan började jag göra små flätade julhjärtan i kakdeg också och det blev en uppskattad liten kaka. Idén är hämtad från en tidning som jag inte längre har kvar och jag använder mig av klassisk mördeg.
Jag förberedde två delar mördeg. Den ena färgade jag röd med geléfärg/pastafärg. All ätbar färg går bra men jag använder numera aldrig färg som är för rinnig. Det kan göra att degen blir klibbig. Kavla ut två plattor 1 cm i tjocklek. Skär ut 1 cm breda remsor , det viktigaste är att höjd och bredd blir samma så att det blir en fyrkant när man sedan skär kakan. Lägg ut fyra remsor i rad, varannan ljus, varannan röd. Lägg på tre lager till så att röd ligger varannan.
När du ser hur bred ”fyrkanten” blev är det dags att rulla ut två tjocka rullar av degen.
Dela dem på längden och fäst dem som bilden visar. Fukta lite med vatten så att de fäster bättre. Skär kakorna i ca 1 cm tjocka skivor. Grädda tills kakorna blir gyllenbruna.
Kakdegen kan formas på många olika sätt.
Njut av ett gott fika!