Den här nötkakan är verkligen god. Jag har valt att använda hasselnötter men man kan lika gärna använda valnötter t.ex eller blandade nötter.
Kakan är god att bara äta som den är och kan med fördel användas som tårtbotten. Tänk bara på att smeten är beräknad för en 1 liters form.
En annan variant är att dekorera den med ganache och grovt hackade nötter eller spritsad vispad grädde.
Jag ska börja med ett tips:
Om du vill få en ännu fylligare smak av nötter kan du rosta dem innan du hackar eller mal dem. Men det här är bara om man vill, det är gott ändå.
Sätt ugnen på 175 grader. Sprid ut nötterna på en bakplåtsklädd plåt och rosta dem i ca 10 min. Håll noga koll på nötterna. Vi vill ha rostade nötter, inte brända!
Mala eller hacka nötterna fint eller lite grövre.
Häll över nötterna i en kökshandduk. Vik över handduken, eller forma handduken som en liten påse runt nötterna. Gnugga lite så att skalet på nötterna lossnar.
Allt skal brukar inte lossna men det är ok. Nu kan du plocka upp nötterna och lägga dem i en mixer eller riva i en kvarn. Jag tycker själv om nötterna när de är lite grovt rivna.
Så nu är det bara att följa receptet som vanligt. Vare sig du har rostat nötterna eller inte så kommer det att bli en riktigt god kaka.