Här kommer ett tips på en enkel matig frukost eller förrätt. Du tar lite vad du har hemma . Det är helt ok att blanda i lite riven roteslleri, palsternacka, gul lök osv. Jag river potatis och rotfrukter men tycker att lök blir bättre i tunna skivor.
.
Blanda allt du rivit eller skurit tunnt och blanda med salt och peppar. Värm upp en stekpanna på medelhög värme med lite olja och en klick smör. Häll i allt i pannan. Det ska vara ett ganska tjockt lager men det brukar oftast bli två stekpannor eller två omgångar. Ibland om jag ska göra till många lägger jag allt på ett bakplåtspapper i en långpanna i ugnen på ca 175 grader. Jag höjer på slutet om jag vill ha mer färg
.
Ett tips när du ska vända potatisplattan är att du låter den glida ner på en tallrik och sedan vänder ”flippar” över den i stekpannan. Smaka en liten bit i mitten när du tror att den börjar bli färdig.Potatisen ska vara färdiglagad och mjuk. Höj temperaturen på slutet om du vill ha den mera krispig/mer färg.
Nu börjar det roliga och du kan skära upp potatiskakan och piffa upp den med goda smaker. Här är några exempel:
Servera den hel med baconeller kryddig korv, ägg och tomater. Gott med lite salsa till!
Skär upp den i bitar och servera som på bilden med en klick creme fraishe, hackad koriander eller basilika och några tunna skivor rödlök.
Stek dem som runda plättar eller skär upp potatiskakan som på bilden och toppa med creme fraishe, rödlök, dill och rom eller räkor
Jag blir sugen att göra detta bara jag ser bilderna!
Lycka till!